KARAKTER ANALİZİ

KARAKTER ANALİZİ

KARAKTER ANALİZİ

KARAKTER NEDİR?

Karakter, bir bireyi, nesneyi ya da topluluğu diğer kişilerden ayıran kişilik, mizaç, değerler, huy farkındalığı gibi kendine özgü olan temel bir özelliktir. Bireyin karakter özellikleri, küçük yaşlardan itibaren bazı değer yargıları benimsemesi, çevresinde gördükleri ve ona öğretilenlerle şekillenir. Zamanla bu özellikler iç ve dış etkenlerle birlikte ortaya çıkar ve gelişir. Bu noktada aileler dikkatli davranmalıdır. Çünkü bireyin karakteristik özellikleri değişmez ve hem kendi içinde etkilidir hem de çevresine, topluma karşı tutum ve davranışlarını şekillendirir.

Kurumlar ya da kişiler karakter özelliklerine çok önem vermektedir. Çünkü bireyin karakter özellikleri onun gerek iş gerekse sosyal hayatındaki çizgisini, yapabileceği ya da yapamayacağı şeyleri gösterir. İşte bu yüzden kurumlar takım arkadaşlarını seçerken birbirinden farklı analiz yöntemleri kullanırlar. Adaylara mülakat, test gibi karakterlerini ölçmek adına yardımcı olabilecek uygulamalar sunarlar. Kişinin giyimi, konuşması, jest ve mimikleri, olaylara bakış açısı karakteristik özellikler hakkında kuruma ipuçları veren gizli öğelerdir.

KARAKTER ANALİZ YÖNTEMLERİ

GÖRÜŞME (MÜLAKAT)

Kişi ile görüşmeci arasında geçen, adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yapılan bir yöntemdir. Görüşmeyi yapan kişi adaya çeşitli sorular sorarak gözlem yapar, bireyi tanıyıp çözümlemeye çalışır. Bire bir ve yüz yüze görüşme karakter analizi için oldukça önemlidir. Karşı tarafa bırakılan izlenim ya da ilk intiba düşünceleri şekillendirmede etkilidir. Bazı kurumlar yaptıkları mülakatlarda eleme yöntemiyle gittiklerinden aynı adayla birden fazla görüşmek isteyebilir. Süreç sonucunda taraflar birbirleri için uygun olup olmadığına karar vermeye çalışır. Karar sadece kurumun sorumluluğunda değildir, aynı zamanda görüşmecinin de şartları kabul etmesi gerekir. Yani bu yöntem karşılıklı olarak sonuç verir.

DERECELENDİRME

Bu yöntemde kişinin hangi karakteristik özelliğinin daha baskın olduğu saptanmaya çalışılır. Yöntemi uygulayan kişi konuda uzman olmalıdır. Yanlış çıkarımlar, kişi ve kurum adına hatalı bir hareket olur.

YAZILI TESTLER

Bu yöntem karşımıza sık sık çıkar. Kişinin bilgileri ölçüldüğü gibi karakteristik özellikleri de ölçülebilir. Fakat bu sisteme özellikleri ölçmek adına fazla güvenmemek gerekir. Zira kişi, işe uygunluğunu göstermek amacıyla kendisinde olmayan özellikleri varmış gibi gösterebilir.

BEDEN DİLİ

Kişiyle iletişim halindeyken beden dilinden çıkaracağınız pek çok detaylar vardır. Bu detaylar kişinin özellikleri hakkında fazlasıyla ipuçları verebilir. Örneğin adayın stres altında verdiği cevaplara dikkat edilmelidir. Ses tonundan kişinin girişken ya da pasif karakterli, özgüveninin yeterli derecede olup olmadığı anlaşılabilir. Beden dili hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için tıklayınız.

TEPKİ ÖLÇMEK

Konuşma esnasında kişiyi strese sokmak ya da farklı zamanlarda farklı sorular sormak durumunda kişinin verdiği tepkileri gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede verdiği cevapların tutarlılığını ölçmek kolaylaşacaktır.


BAYİFADE | 20.07.2018 - 08:18

Sosyal Medyada Paylaş: